
Een groot glas linzen
Half glas glas rijst
Half glas paneermeel
Een gesnipperd ui
Een geraspte wortel
Twee eieren
Half glas fijngehakte peterselie
Een theelepel komijn
Halve versnipperde tomaat
Zout en peper
Ik lees graag restaurantrecensies. En dan schrijf ik in mijn hoofd: Naartoe. Of: Vermijden. Da maak ik na een tijdje mijn opwachting maken. Omdat we een vegetariër in huis hebben, ben ik ook altijd geïnteresseerd de beoordeling van het onvlezige deel van de menukaart.
Vegetariërs zijn bijna altijd slecht af. Er zijn maar weinig restaurants die er wat van weten te maken als ze met een ingrediëntje minder af moeten.
Ik vind dat koken-met-minder juist leuk. Het geeft wat meer ruimte aan het kruiden van de maaltijd. Afgelopen zaterdag las ik de beoordeling van een vegetarisch restaurant in Amsterdam oud zuid. Het leek mij treurnis, maar de kritikaster gaf het restaurant toch nog een kleine acht. Voor gekookte groente! Omdat de kok goed had ingekocht. Toegegeven, da's een kunst, maar daarvoor ga ik niet uit eten. Je moet er wel wat van maken, als je achter het fornuis van een restaurant staat.
Om van linzen een soort gehaktballetjes te maken, had ik al vaker geëxperimenteerd, maar het koste wat meer tijd dan gewoonlijk om de goede consistentie te komen. Een tip bracht mij verder. Beetje rijst toevoegen en met de hand kneden. Dus daarom werd het eerder niet wat ik ervan verwachtte. Tja, ik werk nu eenmaal graag met keukenmachines. Foutje, voortaan met de hand kneden dus (uien raspen, moet naar het schijnt ook met de hand).