Snij de kop een de staart van de courgettes en gooi deze weg. Snij de rest in stukken. Snipper het ui in kleine stukjes en bak deze samen met de courgettes op een zacht vuur, gedurende een uur in olijfolie. Roer eens in de vijf a tien minuten door de pan.
Rasp een halve citroen nadat je de courgettes op het vuur hebt gezet en voeg het schaafsel eraan toe. (net als peper en zout overigens). Doe na een half uur ook de hand met spinazie (hoe wilder, hoe beter) in de pan.
Na een uur zul je zien dat de courgettes heel zacht zijn geworden. Gebruik nu de staafmixer om deze tot een homogene moes te maken. Mix gerust nog even door, nadat je denkt dat verder niet nodig is. Hoe langer je mixt, hoe zachter straks de veloute gaat worden. Voeg er nu anderhalf liter bouillon toe aan de moes en mix nog even door.
Voeg nu de citroensap en de witte wijn toe en breng de soep aan de kook. Laat deze even doorkoken en haal de pan van het vuur. Doe nu de zure room in de pan en meng dit alles nog een keer met de staafmixer. De soep is klaar om te serveren.