Banner
Gözleme - snel gemaakt!

Nog altijd helder voor mijn ogen: de eerste keer dat ik Gözleme at. Lang geleden op een leeg strand in het zuidwesten van Turkije. Een mooie plek op het schiereiland Datca dat omringd werd door een lauwe zee. Een stoffige weg hobbelde kronkelend naar het dorpje. De weg was geen uitnodiging voor buitenlandse toeristen en bracht mij naar Datca, een plek die onterecht vergeten leek.

De rit, die een paar uur duurde, bood een prachtig landschap. Datca lag landerig aan een baai, die aan het verzanden was. Je kon er flinke wandelingen in maken. Het dorp werd geplaagd door vliegen, die van een lauwe zee en windstil snikheet weer hielden. `Of er in de omgeving een plaats was zonder vliegen?` Jawel, een half uurtje verderop, met de lokale bus.

Dat klopte. Een lokale bus reed naar een verlaten strand. Prachtig werkelijk, geen vliegen én geen mensen. Alleen water, zand, wind en een bomenrand. En ergens aan die bomenrand een klein schuttinkje van bamboe waarachter rook opsteeg. Maar even kijken achter de schutting...

Achter dat schuttinkje zaten twee vrouwen bij een omgekeerde wok op een vuurtje. Ze rolden flinterdun deeg op een plank met behulp van een bezemsteel.

Legden de lap deeg op de verhitte plaat en bestrooiden dat met fetakaas en peterselie, vouwden de ene helft van het deeg over de andere helft en drukte het aan.
Na een minuut werd de andere kant ook een minuutje gebakken. In vetvrij papier werd het geserveerd. Gözleme heette deze heerlijkheid. Natuurlijk konden we mee-eten. En nee, dit was geen strandtentje. Betalen kon dus niet. Of meneer hier ergens toeristen zag?

Later leerde ik dat gözleme in verschillende variaties gemaakt werd. Eén waarin de peterselie vervangen werd door wilde spinazie, een andere variatie met gehakt em tomaten en dan was daar nog de variatie met rokerige auberginepuree.

Hieronder valt de snelle variant; waarbij we het deeg maken overslaan. Lekker makkelijk voor een snelle gezonde hap.

Banner
Bereiding
Ingrediënten
Example
Een beetje fetakaas (beyaz peynir bij de Turkse super),
wat peterselie en een plat brood:
een wrap, of de alternatieven daarvoor: Libanees brood of Dürüm, ook bij diezelfde süper.

Houd je van pittig: pulbiber toevoegen.

Vers gemalen, zwarte peper smaakt ook goed.
Bereiding
Example
Leg het Libanees brood of dürüm in de koekepan op een matig vuur. Er mag een druppeltje olie op de bodem van de pan. Verbrokkel de feta over de helft van het brood Knip met de schaar de peterselie in vlokken op een helft van het brood en vouw de ene helft over de andere helft.

Even aandrukken met een spatel en een minuutje aan weerszijden laten bakken. Het is klaar wanneer er wat bruine, ronde vlekken op het deeg verschijnen: bruine ogen. 'Göz' betekent in het Turks: oog. Snij de Gözleme doormidden en serveer deze op wat groen. Glaasje water erbij, klaar!
Gözleme
Gozleme